Volgend evenement:

Lichtjes op oorlogsgraven

maandag 24 december 2018

Busreis Yeomanry

Dit jaar gaat de 6e busreis van Yeomanry door op zaterdag 13 oktober, deze keer bezoeken we "Stampe en Vertongen museum" en stadsbrouwerij "De Koninck".

Stampe en vertongen museum

Het Stampe & Vertongen Museum brengt hulde aan de luchtvaartpioniers Jean Stampe en Maurice Vertongen die in 1923 hun vliegschool en vliegtuigfabriek oprichtten in Antwerpen. Samen met Jan Olieslagers - de Antwerpse Duivel - waren zij de initiatiefnemers en stuwende krachten achter de ontwikkeling van de Antwerpse luchthaven.

Door het Stampe en Vertongen Museum wandelen is een ervaring. Je komt er niet alleen oog in oog met echte vliegtuigen, maar je leert al wandelend ook nog iets over Antwerpen en zijn rijke luchtvaartgeschiedenis; getuige daarvan het luchthavengebouw dat bij de opening in 1930 een van de modernste in zijn soort was, en nu het enige nog volledig operationele gebouw uit die tijd.

Maar de luchtvaart in Antwerpen is merkelijk ouder dan dat: het begon in 1909 wanneer de toen bekende motorrijder Jan Olieslagers zijn eerste vluchten maakte tijdens de 'Vliegweek van Antwerpen' en andere pioniers en waaghalzen een blijvende indruk op onze voorouders maakten. Na de vijandelijkheden van de Eerste Wereldoorlog, werd dit militaire oefenveld gesloten en verhuisden de vliegers naar een nieuwe locatie, ver buiten de stadsperimeter. Het was hier, dat Jean Stampe en Maurice Vertongen met hun joint-venture de 'Ecole d'Aviation d'Anvers' (Antwerpse Vliegschool) opstartten en later hun Stampe Vertongen Vliegtuigfabriek zouden oprichten. We laten je door een replica van het eerste luchthavengebouw wandelen, waar aan de hand van vliegtuigmodellen, de evolutie van de vliegtuigontwerpen wordt voorgesteld.

In 'den Atelier' simuleren we wat een deel van de Stampe fabrieken zou kunnen geweest zijn. Je ziet er Jean achter zijn bureau die het komen en gaan van de bezoekers (maar ook de vrijwilligers) in het oog houdt. Een speciaal hoekje hebben we voorzien voor het meest sinistere exemplaar van het museum: de V1 vliegende bom. Onnodig te zeggen dat deze niet in vliegende conditie is.

Vervolgens loodsen we je door het verhaal van Antwerpen en de Tweede Wereldoorlog, om te eindigen op de eerste verdieping met de na-oorlogse periode die loopt van 1945 tot op de dag van vandaag.

Naast een aantal SV-4 en W.O.I replica's - die tentoongesteld zijn en vrij te fotograferen - vertelt het museum de bezoeker het verhaal van de luchtvaart in Antwerpen: beginnend in 1909 met de eerste vliegweek op de Wilrijckse Plein en eindigend met de situatie zoals ze vandaag is. 
Meer info: www.stampe.be

Opgelet: Gelieve uw identiteitskaart mee te hebben!!  Elke persoon die geen identiteitskaart kan voorleggen, kan de toegang tot de rondleidingszone geweigerd worden!! De richtlijnen van gids en luchthaven security zijn strikt op te volgen.  Het bezoek gebeurd op eigen risico van de deelnemers, de vzw Stampe-Vertongen kan niet aansprakelijk worden gesteld. 


Stadsbrouwerij "De Koninck"

Wil je jezelf trakteren op een unieke belevenis? Kom dan naar de Antwerpse stadsbrouwerij De Koninck! Onze gloednieuwe brouwerij beleving is ongezien. Laat je verrassen in 10 interactieve ruimtes waar je de geschiedenis, de unieke link met de stad en het ontstaan van het iconische “bolleke” De Koninck ontdekt: een knotsgekke rit door de stad, een exclusieve blik in een kaasatelier, een brug doorheen de brouwerij… Kortom : een sterk staaltje entertainment dat al je zintuigen prikkelt! En reken maar dat je achteraf veel te vertellen hebt bij een heerlijke degustatie.

Tot op heden wordt hier nog steeds gebrouwen; nergens in de wereld kunnen bezoekers op deze manier door een actieve brouwerij heen lopen!

Meer info: www.dekoninck.be

 

Vertrek:

Samenkomst om 8u aan het clublokaal 't Kruiske te Adegem, de koffie zal dan reeds klaarstaan voor u. De bus vertrekt om 8u30 dus wees stipt aub!  De terugkomst is voorzien omstreeks 18u30.


Middagmaal:
De middagstop wordt voorzien in de Lunchgarden te Borsbeek, hier worden geen lunchpaketten toegelaten!

Kostprijs:
  • 30€ per persoon voor leden
  • 34€ per persoon voor niet-leden
  • Iedereen die deelneemt betaalt voor de bus, ingang van het vliegveld en het museum met gids, ingang van de stadsbrouwerij en krijgt 2 gratis degustaties.

    Praktisch:

    Meer informatie kan u verkrijgen bij de leden van het bestuur van Yeomanry of via Hendrik Talloen (activiteiten@yeomanry.be).

    Gelieve op de dag van de busreis zeker uw identiteitskaart mee te hebben!!